Instagram üzerinden yaşanan dolandırıcılık suçtur ve resmi yollardan takip edilmelidir. Aşağıda hangi kurumlara başvurabileceğin ve nasıl hazırlık yapman gerektiği adım adım anlatıyorum:
1. Önce delilleri topla
Ekran görüntüleri (sohbetler, ürün/ilan, profil), ödeme dekontu/IBAN, e-posta yazışmaları, tanık bilgileri vs.
Tüm dosyayı kronolojik olarak kaydet; mümkünse ekran görüntülerine tarih/saat ekle.
2. Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet
Bulunduğun il/ilçedeki adliyeye gidip elindeki delillerle şikâyet dilekçesi ver. Bu başvuru suç duyurusu niteliğindedir ve soruşturma başlatılır.
Dilekçede olayın özünü, kimlik bilgilerini, tarihleri ve delilleri net yaz.
3. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü
İl Emniyet Müdürlüğü içinde bulunan Siber Suçlar birimine de doğrudan müracaat et. Onlar dijital izleme ve teknik inceleme yapabilir.
4. Banka / Ödeme sağlayıcısına bildir
Ödemeyi banka kartı veya havale ile yaptıysan bankanı derhal ara; dolandırıcılık bildirimi yap, mümkünse işlem geri alınsın ya da itiraz başlatılsın. Kredi kartı ödemelerinde iade/chargeback talebi gündeme gelebilir.
5. Instagram’a rapor ver
Hesabı ve gönderileri uygulama içinden “raporla” → “dolandırıcılık / scam” seçenekleriyle bildir. Bu, hesabın kapatılmasına yardımcı olur ama hukuki sürecin yerini almaz.
6. Gerekirse tüketici şikâyeti
Eğer dolandırıcılık bir ticari satıcının (firma/mağaza) yaptığı bir satışla ilgiliyse Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesi de bir seçenek olabilir.
7. Güvenlik önlemleri
Kendi Instagram/posta / banka şifrelerini değiştir. İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştir. Kişisel bilgi paylaşımını sınırla.
Kısa şikâyet dilekçesi örneği
[Adınız Soyadınız]
T.C. Kimlik No: [_____]
Adres: [__]
Telefon / e-posta: [_____]
Konu: Instagram üzerinden dolandırıcılık suçu nedeniyle suç duyurusunda bulunma.
Açıklama: [Tarih] tarihinde Instagram üzerinde @[dolandırıcı_kullanici] adlı hesaptan/kişiden [ürün/hizmet] almak amacıyla iletişime geçtim. Karşı tarafa [ödeme türü, tutar, dekont bilgisi] ödemesi yaptım. Ancak ürün/hizmet teslim edilmedi / sahte çıktı / ödeme sonrasında hesap kapatıldı vb. Olayla ilgili deliller olarak: ekran görüntüleri, dekont, mesajlar ve işlem kayıtlarını iliştiriyorum. Konunun soruşturularak gereğinin yapılmasını arz ederim.
Tarih: [_____]
İmza: _______